Elegancko, dobrze wyszło
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
No to kupiłem pare rzeczy Megsa: szamponik, rękawice, ręcznik, środek do kokpitu i felg 8)
Do kompletu potrzebuje jeszcze jakiś, wosk który:- - nie zaszkodzi nowemu lakierowi
- nie musi dawać super efektów wizualnych byle by dobrze zabezpieczył lakier i był trwały
Z tego co udało mi się wywnioskować czytając ten wątek to chyba znajdę coś lepszego od producenta innego niż Megs
Komentarz
- - nie zaszkodzi nowemu lakierowi
-
Woski raczej nie szkodzą lakierowi.
Jeżeli stawiasz na trwałość to ja proponuje:
- FinishKare HiTemp 1000 - sealant czyli sztuczny wosk, za ok. 80zł mamy puchę ponad 400g co starczy na kawał czasu, dla pewności nawet nakładając zawsze 2warstwy w odstępie 12h będziesz miał długą ochronę, u mnie zimą trzymał ok. 3miesięcy później zrobiło się ciepło i nałożyłem inny. Lekko się go nakłada i poleruje, jest twardy i dość łatwo położyć cieniutką warstwę. Pierwsze mycie to super zdziwienie jak szybko woda spływa z auta . Auto po nim wolniej zbiera kurz niż np. po wosku naturalny PB Natty's Blue.
- Collinite 476 hybryda czyli mix sealanta i wosku, jeden z trwalszych wosków za ok. 70zł mamy 236g czy ml już nie pamiętam. Mi jakoś średnio się go nakładało, przy polerowaniu lekko i bez problemów. Nigdy nie dotrwałem do jego końca więc nie wiem ale ludzie polecają na zimę również jak FK dobrze trzyma.
- Meguiars #16 niestety wycofany ze sprzedaży na obecną chwilę, może jeszcze gdzieś da się dostać za 70-80zł dostajemy 311g, nakładało mi się go dobrze i bez problemów tak samo polerowanie. Jest to również hybryda jak colli 476. Fajny klasyk i dobrze wygląda przy okazji trwały.
Tak kończąc mój wywód to ja bym wziął FinishKare bo fajna relacja ceny do ilości no i jakości również, mi ten sealant pasuje i naprawdę zdziwienie fajnie miałem jak woda z maski spływała, a kropelki i ma bardzo ładne krągłe.
Monika, koleżanka z forum nagrała filmik:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3GeOl9V5yjA[/youtube]
Komentarz
-
-
Wczoraj położyłem tylko na maske Natty's Blue. Jutro walne kolejna warstwe i pora na testy, ale cos mi sie wydaje, ze zanim to zrobie to proces czyszczenia przeprowadze ponownie, bo mnie kobieta pospieszalaByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GRUBEERMaciek nuda.... a tak na serio jak zawsze kawał dobrej roboty z naprawdę super efektem
A użyte środki to tak w skrócie:
Do mycia szampon Hyper Wash
Korekta lakieru - glinka megsa niebieska oraz Ultra Cut Compound na ściernym padzie, oraz maszyna Makita.
Zabezpieczenie efektu - Wosk Synthetic Sealant 2.0
Na koniec Final Inspection dla ostatecznej poprawy połysku.
Dodatkowo na połowie maski (prawej) połozony jest preparat zabezpieczajacy w nanotechnologii - zobaczymy co to daje
Wnętrze:
Jako cleaner do plastików oraz środek do czyszczenia tapicerki użyty został All Purpose Cleaner. Plastiki zostały odżywione za pomocą Natural Shine.
Koła:
Robiłem już wcześniej więc teraz niedotykane. Od 3 miesiecy leży na nich wosk Swisswax Autobahn, a pod nim podkład Swisswax Cleaner Fluid, a pod nim powierzchnia oczyszczona glinką
Sprawuje sie suuuuuupppper !!Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wrobelseba210 ShiningCar
Zamieszczone przez rufus295Zamieszczone przez seba210Chyba zdecyduje się na FinishKare HiTemp 1000.
W weekend testy, o ile pogoda pozwoli ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hsurimRobi wrażenie efekt po FINISH KARE :shock:
Nie było to pokazane na filmiku, ale czy z dachu woda ścieka równie ładnie ?
Chodzi mi o to, czy nie pozostają krople wody, jak to ma miejsce po zwykłym wosku (??)
W weekend nałożyłem dwie warstwy FK. Jedno co mogę powiedzieć wosk nakłada się bardzo przyjemnie. Efekt wizualny ok, ale nie wiem na ile to zasługa wosku, a na ile nowego lakieru.
Kupiłem FK głównie ze względu na trwałość, więc czy był to dobry zakup ocenię za jakiś czas.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DecoZamieszczone przez seba210Kupiłem FK głównie ze względu na trwałość, więc czy był to dobry zakup ocenię za jakiś czas.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez seba210Auto ma ~1 miesiąc więc lakier raczej jeszcze sie nie zasyfił
i tak jak Monia radzi chociaż tar i plastelina.Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
-
Ale nowy samochód, zanim przebył u Ciebie trasę tych niecałych 1000 km przez około ~ 1 miesiąc, musiał być dostarczony/dotransportowany do salonu, w którym został sprzedany. A podczas takiego transportu do lakieru przykleiło się sporo brudu/osadu. On jest niewidoczny nawet po dokładnym myciu auta przysłowiową gąbką i dopiero po zastosowaniu glinki widać ile potrafi ona takiego syfu zebrać.
A gdy już ten syf i osad zostanie zebrany, wtedy LSP połączy się bezpośrednio z czystym lakierem a nie z brudem i żywotność FK wzrośnie
Najlepiej samemu się przekonać Jak będziesz miał okazję podziałać z glinką - sprawdź
Komentarz
-
-
Szczerze powiedziawszy kiedy zacząłem czytać ten wątek (sorry, ale cały nie dyrydy) to chciałem tylko umyć samochód. :roll:
Potem mnie wciągnęło.
No więc chciałbym lepiej umyć samochód. :lol:
Jak żona mi się obroni to mam glejt na zakupy do 220 zł. z przesyłką :wink:
Tak sobie myślę, że poniższy zestaw byłby ok. + 3 kolorowy aplikator megsa.
OII jest czarna, ma dokładnie rok. Jest raczej zadbana. Sprofanowałem ją Car Plan do renowacji lakierów plus Sonax (ten czerwony). Samochód myty systematycznie - taki odstresowywacz po robocie.
Oczywiście są swirlxy i kilka rys po zimie (nie za głębokie).
w grę wchodzi jedynie polerka ręczna, stąd UC Megsa.
Jak możecie zaproponować lepszy/wydajniejszy zestaw w tych pieniądzach to chętnie popatrzę.
Doradzicie coś ?? :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rok z Bagienhttp://www.all4auto.pl/me...9.html?cPath=99Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
Komentarz